Els bioelements, que trobem a nivell molecular, es combinen entre si per a formar biomolècules o principis immediats, que poden ser de dos tipus: inorgàniques o orgàniques.
Biomolècules inorgàniques
Estan presents tant en els éssers vius com en la matèria inerta.
a) Aigua. És la substància més abundant en tots els éssers vius, encara que la seua distribució varia d'uns òrgans a uns altres. És el component principal de les cèl·lules i dels líquids interns, com la sang.
b) Sales minerals. Tenen diverses funcions en els éssers vius; formen estructures, com per exemple les cobertes dels crustacis i els mol·luscos, o l'esquelet dels vertebrats, i participen en funcions com la transmissió de l'impuls nerviós i la contracció muscular.
Biomolècules orgàniques
Són substàncies que només es troben en els éssers vius, riques en l'element químic carboni.
a) Glúcids. Són molècules formades per unitats anomenades monosacàrids, com per exemple la glucosa. Alguns glúcids estan formats per la unió de dos monosacàrids i es diuen disacàrids, com la sacarosa o la maltosa. Uns altres estan formats per la unió de molts monosacàrids i es diuen polisacàrids, com la cel·lulosa.
b) Proteïnes. Són macromolècules constituïdes per la unió de moltes molècules xicotetes anomenades aminoàcids. Algunes proteïnes importants de l'ésser humà són el col·lagen, l'hemoglobina i els anticossos.
c) Lípids. Són molècules de naturalesa química molt variada, entre les quals estan els greixos o triglicèrids (formades per àcids grassos i *glicerol), els fosfolípids i el colesterol.
d) Àcids nucleics. Són grans biomolècules formades per la unió d'altres més xicotetes denominades nucleòtids. Hi ha dos tipus: l'ADN o àcid desoxiribonucleic i l'ARN o àcid ribonucleic.
No hay comentarios:
Publicar un comentario